Diarree

Diarree is dunne, waterige ontlasting die vaker komt dan u gewend bent (vier keer per dag of meer). Meestal gaat diarree na een of twee dagen vanzelf over, maar soms duurt het langer. Diarree kan samengaan met misselijkheid en overgeven, soms ook met koorts.

Oorzaak
De meest voorkomende oorzaken van diarree zijn voedselvergiftiging (bacteriën), stress of alcohol. Ook een virus is vaak de boosdoener.

Het is vervelend om diarree te hebben, maar het kan meestal geen kwaad. Wel verliest men veel vocht, zeker als er ook nog wordt overgegeven of sprake van koorts is. Als iemand te veel vocht verliest, kan het lichaam uitdrogen. Dat kan gevaarlijk zijn. Daarom moet er altijd extra worden gedronken bij diarree. 2 tot 3 liter per dag, in kleine hoeveelheden tegelijk.
Soms kan voedselovergevoeligheid, het gebruik van medicijnen (laxeermiddelen), een voedselinfectie of voedselvergiftiging diarree veroorzaken. Als diarree de enige klacht is, wordt het zelden door voedselovergevoeligheid veroorzaakt.

Diarree wordt bij peuters nogal eens veroorzaakt door overmatig gebruik van vruchtensap. Ook krijgen zij met het eten soms te weinig vezels of te weinig vet binnen.

Het is zaak te proberen de oorzaak van de diarree weg te nemen. Een zogenaamd “licht verteerbaar” dieet volgen heeft geen nut. Voedingsmiddelen als banaan, geraspte appel, bosbessensap, kaneel, rijst, rijstewater en wortelpuree werken niet merkbaar “stoppend”.
Neem contact op met de huisarts als de diarree langer dan een paar dagen aanhoudt of regelmatig terugkeert. Bij permanente, chronische diarree, kan het nodig zijn veel voedingsvezels te eten, omdat vezels vocht binden. Daardoor wordt de ontlasting wat steviger. Het is aan te raden bij chronische diarree een arts te raadplegen.

Voedingsadvies

Adviezen bij acute diarree

  • Drink veel, 2 tot 3 liter per dag, in kleine hoeveelheden tegelijk. Bijvoorbeeld bouillon (van een blokje of zelf getrokken), slappe thee met een lepeltje honing of druivensuiker (glucose), bron- of mineraalwater zonder prik. Appelsap, perensap en druivensap zijn niet geschikt. Drinken is extra belangrijk als je ook overgeeft.
  • Drink een ORS-oplossing om vocht en mineralen weer aan te vullen. Dat is een oplossing met zouten. Zakjes met poeder voor ORS-oplossing zijn verkrijgbaar in de apotheek en sommige drogisterijen.
  • Probeer weer wat te eten zodra je daar zin in hebt. Gebruik voedsel waar je trek in hebt en dat goed valt. Pas in eerste instantie op voor melk en melkproducten en suikerrijke voedingsmiddelen, zoals fruit, snoep en zoete nagerechten. Eet niet te veel vet en vette producten.
  • Eet bij buikklachten kleine porties.
  • Zorg extra goed voor hygiëne bij de behandeling van voedsel. Was je handen goed na toiletbezoek en maak eetgerei goed schoon. Diarree ontstaat namelijk meestal door virussen of bacteriën. Deze ziekteverwekkers komen het lichaam binnen via besmet drinken of eten. Je kunt ook besmet raken door direct of indirect contact met ontlasting van iemand die diarree heeft. Was daarom je handen goed als je naar het toilet bent geweest en voor het eten. Was ook gebruikt eet- en drinkgerei goed af. Dit voorkomt (her)besmetting.

Bron:
De Maag Lever Darm Stichting
Voedingscentrum

Bookmark the permalink.

Comments are closed.