Detox dieet

Dit dieet van dr. Paula Baillie-Hamilton is gebaseerd op de opvatting dat chemicaliën die in lichaamsvet worden opgeslagen, zoals PCB’s, pesticiden en zware metalen, de stofwisseling in de war schoppen.

Door chemicaliën die we binnenkrijgen via onze voeding, zouden veel mensen de vetvoorraad in hun lichaam niet meer goed kunnen verbranden. Door drastisch af te vallen, wordt dit probleem volgens dit principe verergerd, omdat dan de gifstoffen uit het lichaamsvet vrijkomen.

Het Detox-dieet is erop gericht het ‘natuurlijke mechanisme’ terug te krijgen om op het juiste gewicht te blijven. Het dieet is meer gericht op het maken van de juiste keuzes dan op het verminderen van het aantal calorieën.

Het dieet helpt het lichaam met ontgiften door:

  • Bindmiddelen als oplosbare vezels en actieve kool (zoals norit) te gebruiken;
  • Veel voedingssupplementen te slikken;
  • Veel rauwe groenten te eten;
  • Veel te bewegen;
  • ‘Chemische calorieën’ te vermijden, door bijvoorbeeld biologische groenten en fruit te eten en weinig dierlijk vet.

De stelling dat gifstoffen in het lichaam de stofwisseling verstoren, wordt niet ondersteund door erkend wetenschappelijk onderzoek. De omvang van het aantal chemicaliën waarmee mensen volgens de schrijfster in aanraking komen, is groter dan wat deskundigen in Nederland reëel lijkt.

Voordelen voor de gezondheid
Het dieet sluit aan bij bestaande wetenschappelijke inzichten dat het belangrijk is niet te drastisch af te vallen, ook voldoende te bewegen, voldoende koolhydraten, groente en fruit te eten en weinig dierlijk vet.

Gezondheidsrisico’s
Door het vermijden van sommige voedingsmiddelen kun je te weinig vitamines binnenkrijgen. Door het gebruiken van vitaminesupplementen kun je van bepaalde vitamines juist weer te veel binnenkrijgen. Het slikken van grote hoeveelheden vitamines en mineralen is bij een normaal eetpatroon niet nodig.

Bron: Voedingscentrum

Bookmark the permalink.

Comments are closed.