Colitus Ulcerosa

Colitis ulcerosa betekent letterlijk een ontsteking van de dikke darm (colon = dikke darm, -itis = ontsteking), waarbij zweren gevormd worden (ulcerosa).

Bij colitis ulcerosa is er sprake van een chronische, regelmatig terugkerende ontsteking van de dikke darm. De ontsteking beperkt zich tot het slijmvlies, dat de binnenkant van de dikke darm bekleed. In dit slijmvlies kunnen zweren ontstaan. Ook klachten en ontstekingen buiten de darm kunnen voorkomen bij colitis ulcerosa.

Het verschil tussen colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn
Er zijn veel overeenkomsten tussen de chronische darmontstekingen colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Zowel de klachten als de behandeling van deze twee aandoeningen komen voor een groot deel overeen. Daardoor is het soms lastig om een goede diagnose te stellen.

Een aantal belangrijke verschillen tussen colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn:

  • Bij colitis ulcerosa ontstaan de ontstekingen alleen in de dikke darm. Bij de ziekte van Crohn komen de ontstekingen in het hele maagdarmkanaal voor: van mond tot anus.
  • Bij colitis ulcerosa beperken de ontstekingen in de darm zich tot de slijmvlieslaag. Bij de ziekte van Crohn kunnen de ontstekingen ook tot de diepere lagen van de darmwand doordringen. Hierdoor kunnen bij de ziekte van Crohn diepere zweren en zogenaamde fistels of pijpzweren (onnatuurlijke, open verbindingen) ontstaan.
  • Bij colitis ulcerosa ontstaan geen verklevingen en vrijwel nooit vernauwingen. Doordat de zweren bij de ziekte van Crohn dieper zijn, en er ook fistels kunnen ontstaan, wordt bij deze ziekte meer littekenweefsel gevormd. Hierdoor kunnen vernauwingen in de darm en verklevingen ontstaan bij mensen met de ziekte van Crohn.
  • Bij colitis ulcerosa  zitten de ontstekingen vaak in een aaneengesloten gebied in de dikke darm. Bij de ziekte van Crohn kunnen gezonde delen afwisselen met gebieden die ontstoken zijn.

In Nederland zijn er ongeveer 30.000 mensen met colitis ulcerosa. De diagnose wordt vooral gesteld bij mensen tussen de 10-40 jaar oud. Colitis ulcerosa begint vaak met ontstekingen in de endeldarm. Dit wordt ook wel proctitis genoemd. De ontstekingen kunnen zich vervolgens uitbreiden over de hele dikke darm. Colitis ulcerosa kan ook op een andere plaats in de dikke darm beginnen.

Medicijnen
De behandeling bij colitis ulcerosa bestaat in principe uit medicijnen. Uw arts kan verschillende soorten medicijnen voorschrijven. Medicijnen kunnen colitis ulcerosa niet genezen. De behandeling zorgt meestal wel voor een vermindering van de klachten. Sommige mensen zijn door medicijnen zelfs (bijna) klachtenvrij.

Tips en adviezen bij colitis ulcerosa
Er zijn verschillende factoren die waarschijnlijk een ziekteaanval of opvlamming kunnen uitlokken:

  • Stress, spanningen en een onregelmatige leefstijl
  • Een verminderde weerstand
  • Ongezonde voeding en leefstijl, mogelijk ook alcoholgebruik

Het is dus erg belangrijk dat u zo gezond en regelmatig mogelijk leeft, eet en drinkt. Voldoende nachtrust, regelmatig bewegen en een gezond en gevarieerd voedingspatroon spelen hierbij een belangrijke rol.

Roken lijkt een positieve invloed te hebben op de ontstekingen in de dikke darm, die bij colitis ulcerosa voorkomen. Het is onduidelijk hoe dit kan, want op de meeste andere aandoeningen (ook de ziekte van Crohn), heeft roken een negatieve invloed. Omdat roken schadelijk is voor veel organen en processen die zich in ons lichaam afspelen, is het toch verstandig dat u niet rookt. Er wordt onderzocht of het effect van roken op colitis ulcerosa ook op een andere manier gunstig toegepast kan worden.

Meestal is een speciaal dieet niet nodig voor mensen met een chronische darmontsteking. U kunt met uw specialist of diëtist bespreken of u extra vitamines, calcium en/of ijzer nodig heeft. Door medicijngebruik (bijvoorbeeld Prednison) hebben mensen met colitis ulcerosa soms een verhoogde kans op botontkalking (osteoporose). Vanwege klachten als diarree, bloedverlies en een verminderde eetlust, kunnen voedingssupplementen soms raadzaam zijn.

Daarnaast is het erg belangrijk dat u gezond en gevarieerd eet, volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Dit kan helpen om opvlammingen en klachten te voorkomen. Als u last heeft van gewichtsverlies, bijvoorbeeld door een langdurige opvlamming of als de diagnose pas gesteld is, is het verstandig om een diëtist te raadplegen. Het lichaam heeft in dat geval namelijk extra energie en eiwitten nodig. Een diëtist (of uw eigen specialist) kan u hierover adviseren.

Bron: MaagLeverDarmStichting

Bookmark the permalink.

Comments are closed.