VWS adviseert: pas op met kiemen

6 juli 2011

Minister Schippers van VWS adviseert voorlopig nog geen rauwe rucolakiemen, mosterdkiemen en fenegriekkiemen te eten.

In Frankrijk zijn deze groenten uit de handel gehaald, omdat in de omgeving van Bordeaux mensen de STEC (EHEC) bacterie hebben opgelopen en een aantal van hen heeft ook als complicatie een nieraandoening opgelopen. Deze bacterie is hetzelfde type dat in Duitsland de EHEC-crisis heeft veroorzaakt. Frankrijk vermoedt dat de zaden van deze kiemgroenten de oorsprong van de besmetting zijn.

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) onderzoekt nu of deze zaden ook in Nederland zijn gebruikt. Ook wordt de consument geadviseerd de zaden van deze kiemgroenten niet zelf te zaaien en dan te eten. In Nederland is deze gevaarlijke bacterie nog niet aangetroffen. De STEC (EHEC) bacterie kan worden gedood door de groente minimaal 30 seconden te verhitten tot een temperatuur boven de 70°C. Afspoelen onder de hete kraan is niet voldoende. Consumenten die rauwe kiemgroenten hebben gegeten, moeten bij de eerste tekenen van diarree contact opnemen met de huisarts. De nVWA blijft monsters nemen van groenten bij telers en de detailhandel.

Bron: nieuwsvoordietisten.nl

Bookmark the permalink.

Comments are closed.