Mogelijk besmette fenegriekzaden verkocht bij twee Limburgse tuincentra

11 juli 2011

Consumenten die fenegriekzaden en zadenmixen met fenegriek hebben gekocht bij Tuincentrum Peeters in Arcen of bij Tuincentrum Daniëls in Vlodrop, worden geadviseerd de producten niet te gebruiken maar terug te brengen naar de winkel of weg te gooien. Dat geldt ook voor de ontkiemde groenten van de bewuste producten.

Uit Europees traceringsonderzoek blijkt dat beide tuincentra de zaden hebben afgenomen van een Duits bedrijf waar fenegriekzaden zijn verhandeld die mogelijk besmet waren met de schadelijke EHEC bacterie. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) heeft de nog aanwezige producten bij de tuincentra meegenomen en onderzoekt deze de komende week op sporen van de schadelijke bacterie.

Voorzorgsmaatregel

De terughaalactie is een voorzorgsmaatregel. De tuincentra hebben in totaal 50 productverpakkingen met daarin 30 gram zaden geleverd gekregen uit Duitsland. 19 stuks waren nog niet verkocht en zijn bemonsterd door de nVWA, de overige 31 producten zijn verkocht aan consumenten. De tuincentra zullen waar mogelijk afnemers informeren en oproepen het product terug te brengen of weg te gooien.

Het gaat om de producten ‘Keimsprossen Asia-Mishung’ en ‘Keimsprossen Bockhornklee’, beide verkocht onder de merknaam Sperli. De nVWA blijft onderzoeken of nog meer fenegriekzaden die door Europa zijn aangemerkt als mogelijke besmettingsbron, zijn verkocht in Nederland.

Rauwe kiemgroente

Eerder is het advies al gegeven om geen rauwe rucolakiemen, mosterdkiemen en fenegriekkiemen te eten. Ook blijft het advies aan de consument de zaden van deze kiemgroenten niet zelf te zaaien en dan te eten van kracht. Voor andere kiemgroente gelden deze voorzorgmaatregelen:

  • Kiemgroente altijd goed wassen onder stromend water.
  • Verhitten doodt de bacteriën. Dit kan door bijvoorbeeld taugé onder te dompelen in kokend water of goed mee te wokken met de maaltijd. Rauwe kiemgroente wassen onder stromend (heet) water is niet voldoende.
  • Kiemgroente bewaren in de koelkast en nooit langer dan de houdbaarheidsdatum.

Consumenten die rauwe kiemgroenten hebben gegeten moeten bij de eerste tekenen van diarree contact opnemen met de huisarts. Dat geldt ook voor mensen die in horecagelegenheden dergelijke groenten op hun bord hebben gehad.

Bron: Voedingscentrum

Bookmark the permalink.

Comments are closed.