Egyptisch kiemzaad uit Nederlandse schappen gehaald

6 juli 2011

De nieuwe Voedsel en Warenautoriteit (nVWA) heeft een kleine partij fenegriekzaad gevonden die van oorsprong uit Egypte kwam en via Duitsland in Nederland terecht is gekomen. Die partij is uit voorzorg uit de handel gehaald.

De nVWA voert de Europese maatregel uit: alle fenegriek zaad dat uit Egypte afkomstig is, wordt van de markt gehaald. Losse zaden die op dit moment in Nederland verkocht worden voor zelfkweek, komen dus niet uit de Egyptische ladingen die besmet zijn met de gevaarlijke variant van de EHEC-bacterie.

Wanneer je zelf kiemen, zoals fenegriekkiemen, mosterdzaadkiemen of rucolakiemen kweekt, gelden de volgende algemene hygiëneregels:

  • Kiemgroente goed wassen onder stromend water.
  • Verhitten doodt de bacteriën. Dit kan door de groente minstens 5 seconden onder te dompelen in kokend water of goed mee te wokken met de maaltijd.
  • Kiemgroente bewaren in de koelkast, niet langer dan 1 á 2 dagen.

Fenegriekzaad wordt veel gebruikt in curry’s en chutney’s. Wanneer bij de bereiding de zaden verhit zijn geweest, zijn eventuele ziekmakende bacteriën gedood.

Al eerder adviseerde de nieuwe Voedsel en Warenautoriteit (nVWA) om geen rauwe fenegriekkiemen, mosterdzaadkiemen of rucolakiemen te eten. Dit advies blijft voorlopig van kracht. De nVWA ziet geen reden om het negatieve advies uit te breiden naar andere kiemgroenten. De EFSA houdt de ontwikkelen in de gaten.

Bron: Voedingscentrum.nl

Bookmark the permalink.

Comments are closed.