Brandend maagzuur

Brandend maagzuur is het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm. De medische naam hiervoor is reflux. De benaming ‘brandend maagzuur’ is namelijk eigenlijk niet helemaal juist. De maaginhoud die omhoog stroomt in de slokdarm hoeft namelijk niet altijd zuur te zijn. Vandaar dat in de medische wereld de naam ‘reflux’ wordt gebruikt. Dit betekent het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm. Andere benamingen zijn: Zuurbranden,  Gastro oesofageale refluxziekte (GORZ) en  Gastroesophageal reflux disease (GERD).

Bijna iedereen heeft wel eens last van brandend maagzuur of een oprisping. Bijvoorbeeld na een zware maaltijd. Dit kan geen kwaad. Als u regelmatig last heeft van deze klachten, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Deze kan beoordelen of onderzoek en een behandeling noodzakelijk zijn. Als brandend maagzuur niet goed behandeld wordt, kan een slokdarmontsteking ontstaan. Deze kan op den duur overgaan in een blijvende verandering van het weefsel in de slokdarm. Dit wordt een Barrett-slokdarm genoemd. Mensen met een Barrett-slokdarm hebben een verhoogde kans op slokdarmkanker.

Fysiologie
Zodra we voeding doorslikken komt het in de slokdarm terecht. De slokdarm is een gespierde buis, tussen de mondholte en de maag. In de wand van de slokdarm zitten spieren die het voedsel actief naar de maag transporteren. Op de overgang van de slokdarm naar de maag zit een sluitspier (sfincter). Deze sluitspier moet ervoor zorgen dat maaginhoud niet terugstroomt, de slokdarm in.

Zodra voeding in de maag komt, wordt het vermengd met maagsap. Maagsap bevat onder andere agressief zoutzuur. De maag zelf heeft een dikke slijmvlieslaag, die de maagwand beschermt tegen dit zuur. De slokdarm heeft echter niet zo’n dikke beschermlaag. Als maaginhoud in de slokdarm komt, kan de slokdarm beschadigd raken door het agressieve maagsap. Hierdoor kan op den duur een slokdarmontsteking ontstaan.

Bij brandend maagzuur gelden de volgende adviezen:

  • Probeer te voorkomen dat de druk in de buik toeneemt.
  • Eet niets meer voor het slapen gaan. Een volle maag geeft klachten als je ligt. Eet dus ook niet half liggend en eet 3 uur vóór het slapen gaan niets meer.
  • Gebruik geen koolzuurhoudende dranken en niet te veel kauwgom. Door de extra lucht wordt de maag gevuld.
  • Eet niet te vet. Vet blijft namelijk lang in de maag.
  • Let op met (cafeïnevrije) koffie, cacao, cola, chocola, vruchtensap, bier en alcoholische dranken, pepermunt, ui en knoflook en scherpe kruiden. Deze kunnen de maag prikkelen.
  •  Vermijd strak zittende kleding.
  • Ga goed rechtop zitten zodat de maag niet in de knel raakt.
  • Buk niet voorover maar zak door de knieën.
  • Zet eventueel het hoofdeinde van het bed iets hoger of leg een kussen onder het matras. Het maagzuur stroomt dan minder gemakkelijk terug naar de slokdarm. Leg geen extra kussens onder je hoofd. Hierdoor ligt het lichaam in een knik waardoor de druk in de buik groter wordt.
  •  Gebruik alleen medicijnen na overleg met de arts.

Bron:
Maag, lever, darmstichting
Voedingscentrum.nl

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.