Bloedgroepdieet

Het Bloedgroepdieet is niet specifiek ontwikkeld voor afvallen of aankomen. Het zou het afvallen wel bespoedigen en stimuleren omdat de aanpak de stofwisseling stimuleert. Van elke bloedgroep wordt dan ook aangegeven welke voedingsmiddelen helpen en in de weg staan bij afvallen.

Het Bloedgroepdieet gaat er van uit dat een bloedgroep bepalend is voor welke voedingsmiddelen goed of minder goed voor iemand zijn en welke voeding men dus beter niet kan gebruiken. Afhankelijk van de bloedgroep zou een voedingsmiddel afweerreacties in het lichaam kunnen oproepen of de spijsvertering juist ondersteunen.

De bloedgroepen en bijbehorende voeding

Bloedgroep O:
Mensen met bloedgroep O wordt aangeraden eiwitten (vlees, vis) gebruiken en weinig koolhydraten. Tarwe en sommige andere granen kunnen problemen opleveren. Producten die als goed worden bestempeld zijn bijvoorbeeld rund- en lamsvlees, kabeljauw en tong, fèta, walnoten, uien, andijvie en pruimen.

Eten als men wil afvallen: zeegroenten, kabeljauw, tong, gejodeerd zout, lever, rood vlees, boerenkool, spinazie en broccoli.
Vermijden als men wil afvallen: tarwe, maïs, witte bonen, kool, spruitjes en bloemkool.

Bloedgroep A:
Mensen met bloedgroep A wordt aangeraden zo veel mogelijk vegetarisch te eten, veel koolhydraten te kiezen en weinig vet en zuivel. Heilzaam voor bloedgroep A zou zijn bijvoorbeeld makreel en zalm, soja producten, olijfolie, linzen, broccoli, spinazie, abrikozen, ananas, tamari, groene thee en koffie.

Eten als men wil afvallen : zalm, makreel, broccoli, spinazie, soja producten, abrikozen, ananas.
Vermijden als men wil afvallen : vlees, zuivel producten, kidneybonen en tarwe (in grote hoeveelheden).

Bloedgroep B:
Het best zou een gevarieerde voeding zijn: vlees, vis, groenten en granen. B is de enige bloedgroep die goed zuivelproducten zou verdragen. Goede producten zouden zijn bijvoorbeeld sardines, yoghurt, olijfolie, limabonen, rijstproducten, worteltjes, bananen en druivensap.
Eten als men wil afvallen : vlees, vis, lever, bladgroenten. Vermijden als men wil afvallen : maïs, pinda’s, tarwe.

Bloedgroep AB:
Deze bloedgroep combineert de voor- en nadelen van de bloedgroepen A en B. AB zou goed gedijen op bijvoorbeeld lamsvlees, forel, kwark, pinda’s, rijstproducten, komkommer en kersen.
Eten als men wil afvallen : vis (forel), zuivelproducten, groene groenten, ananas, rijstproducten.
Vermijden als men wil afvallen : rood vlees, tarwe, kidneybonen, maïs.

De medische wereld schat het bloedgroepdieet bijzonder laag in aangezien het niet gebaseerd is op erkende wetenschappelijke inzichten.

Het dieet is moeilijk toepasbaar omdat er vaak mensen in huis wonen met verschillende bloedgroepen. Ieder moet dan een ander dieet volgen. Per persoon moet ook in andere pannen gekookt worden.

Het bloedgroepdieet suggereert soms ook een drastische aanpassing van het voedingspatroon, zoals het weglaten van granen en zuivel. Dit houdt een risico in op tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Er worden vaak alternatieve producten genoemd die kunnen worden gekozen, maar meestal zijn deze moeilijk verkrijgbaar of zijn duur.

Het bloedgroepdieet levert bij sommige bloedgroepen niet alle voedingsstoffen. Voedingssuplementen zijn vereist om tekorten aan te vullen. Objectieve graadmeters naar de resultaten ontbreken vaak bij het volgen van het dieet. Het dieet is ook zeer onpraktisch in de dagelijkse praktijk.

Bron: Dieetwijzer.com

Bookmark the permalink.

Comments are closed.