Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is de gemiddelde dagelijkse inname die voldoet aan de behoefte aan voedingsstoffen van het grootste deel van de gezonde mensen. Op grond van iemands leeftijd en geslacht zijn er catagorieën met behoeften opgesteld. In het verleden, werden de ADH waarden van de meeste nutriënten opgesteld om ziekten, onstaan door gebrek aan voedingsstoffen zoals rachitis (tekort vitamine D) of scheurbuik (tekort aan vitamine C) te voorkomen. Tegenwoordig hebben de ADH waarden als doel om, waar mogelijk, chronische ziekten zoals osteoporose en hartziekten te voorkomen. De ADH wordt vastgesteld aan de hand van de geschatte gemiddelde behoefte en de geschatte gemiddelde dagelijkse inname, zodat aan de behoefte aan voedingsstoffen wordt voldaan van de helft van de gezonde individuen in een specifieke leeftijd of geslacht.

De waarden van ADH tussen landen kunnen sterk verschillen als gevolg van verschillende voedingsgewoonten, klimaat en andere lokale factoren.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.