Waarschijnlijke besmettingshaard EHEC lijkt biologische taugé te zijn- 6 juni 2011

In Duitsland lijkt men de bron van de EHEC-besmettingen te hebben gevonden. Na grondig onderzoek zegt men duidelijke aanwijzingen te hebben dat de bacterie komt van een boerderij in Bienenbüttel in de deelstaat Nedersaksen. Op de boerderij wordt biologische groenten als taugé en alfalfa gekweekt. Aantoonbaar bewijs kan men nu nog niet overleggen. Hierdoor blijft de ontdekking vooralsnog twijfelachtig. De boerderij zou vanuit achttien landen zaden inkopen. Welke landen dit zijn, is nog onbekend.

De minister van Landbouw van Nedersaksen, raadt burgers aan kiemgroenten als taugé, zoals als erwten, linzen en bonen te vermijden. Ook wordt in Duitsland nog steeds afgeraden komkommer, sla en tomaten te eten.

Het RIVM volgt het advies om rauwe groente en kiemgroenten te vermijden niet. Het  geeft geen negatief advies voor welk voedsel dan ook in verband met een besmetting met de EHEC-bacterie.

Het is altijd aan te raden om de onderstaande standaard hygiëneregels te volgen:

  • Rauwe groente, zoals komkommers, grondig wassen onder stromend water of schillen.
  • Geen rauw vlees te eten of rauwe melk te drinken.
  • Vlees goed gaar bakken.
  • Je handen wassen voor je gaat koken.
  • Voorkomen van kruisbesmetting.

Voor kiemgroente, zoals taugé, zijn de onderstaande voorzorgsmaatregelen aan te raden:

  • Kiemgroente goed wassen onder stromend water.
  • Verhitten doodt de bacteriën. Dit kan door bijvoorbeeld taugé onder te dompelen in kokend water of goed mee te wokken met de maaltijd.
  • Kiemgroente bewaren in de koelkast en nooit langer dan de houdbaarheidsdatum.
Bookmark the permalink.

Comments are closed.