Nieuw advies Gezondheidsraad vit. K suppletie: geen wijziging in volledige zuigelingenvoeding – 31 mei 2011

Vanaf februari 2011 adviseert de Gezondheidsraad de hoeveelheid vitamine K, die borstgevoede baby’s extra moeten krijgen, te verhogen van 25 microgram naar 150 microgram per dag. In volledige zuigelingenvoeding is de hoeveelheid vitamine K toereikend en hoeft niet te worden verhoogd.

Bij gebruik van 500 ml volledige zuigelingenvoeding kan worden gestopt met het suppleren van vitamine K. Dit geldt bijvoorbeeld bij een combinatie van borstvoeding en flesvoeding.

Uit onderzoek is gebleken dat borstgevoede baby’s met een verstoorde vetopname vaker last hebben van bloedingen en dat de aanbevolen hoeveelheid vitamine K voor sommige pasgeborenen te laag is1. Omdat het nog niet mogelijk is om alle baby’s met een verstoorde vetopname vroegtijdig op te sporen, geldt het advies van 150 mcg vitamine K per dag voor alle baby’s die volledig borstvoeding krijgen.

Redenen dat in volledige zuigelingenvoeding de hoeveelheid vitamine K niet verhoogd hoeft te worden zijn:

  • vitamine K wordt verspreid over de dag gegeven bij flesvoeding i.t.t. een eenmalige toediening in de vorm van druppels bij borstvoeding
  • de biologische beschikbaarheid van vitamine K in flesvoeding is hoger (mogelijk door langere passagetijd van flesvoeding)
  • aanmaak van vitamine K in de dikke darm bij flesgevoede zuigelingen is groter (samenstelling darmflora is anders van borstgevoede baby’s dan van baby’s die volledige zuigelingenvoeding krijgen).

Indien per dag 500 ml volledige zuigelingenvoeding wordt gebruikt kan gestopt worden met het suppleren van vitamine K. Dit geldt bijvoorbeeld bij een combinatie van borstvoeding en flesvoeding.

Bron: Nutricia.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.