Afvallen geeft meer kans op zwangerschap – 24 juni 2011

Vrouwen met een te hoog gewicht kunnen baat hebben bij afvallen, al of niet met behulp van een diëtist, om in verwachting te raken. Er is een verschil tussen vrouwen met overgewicht bij wie een spontane eisprong uitblijft en vrouwen met een normaal gewicht bij wie een eisprong uitblijft. De eersten maken een minder goede kans in verwachting te raken na een behandeling die als doel heeft de ovulatie weer te laten plaatsvinden, de zogeheten ovulatie inductie behandeling. En als ze dan zwanger zijn, hebben deze vrouwen een groter risico op bijvoorbeeld zwangerschapsvergiftiging en -diabetes.

Vruchtbaarheidsbehandeling
Omdat afvallen de complicaties van overgewicht duidelijk reduceert, is de verwachting ook dat bij gewichtsverlies de kansen op een succesvolle vruchtbaarheidsbehandeling toenemen. Bovendien zal het risico op moeilijkheden tijdens de zwangerschap dalen.

Leefstijlprogramma en onderzoek
Het leefstijlprogramma ‘Door Dik en Dun’ van de Erasmus MC is bedoeld voor vrouwen met een kinderwens die tussen de 18 en 38 zijn, een Body Mass Index boven de 25 hebben en kampen met het Polycysteus ovarium syndroom, waardoor de eierstokken niet goed functioneren. De deelnemers bezoeken in het Erasmus MC een fysiotherapeut, diëtist en psycholoog. De mogelijke moeders ontvangen ook sms-berichtjes als ‘Neem de trap in plaats van de lift’ en ‘Denk vanochtend al aan hoe je vanavond gezond kan eten’.

Sinds 2009 hebben ongeveer tachtig vrouwen meegedaan. Bij hen en de volgende 150 wordt onderzoek verricht. De hoofdvraag: heeft de één jaar durende begeleiding werkelijk invloed op de vruchtbaarheid? Speelt verder de ondersteuning via sms een positieve rol?

Bent u ook geïnteresseerd in afvallen? Een diëtist kan u bij uitstek helpen met een geschikt voedingspatroon en (blijvende) gedragsverandering.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.